Resdagboken

Destinationer för sportfans

Thursday 21 May 2020 United States
  • 937 Views
  • 0 Comments
Report

Det blir allt vanligare med temaresor och ett tema som växer är sport. Att planera en sportresa kräver mer förberedelser än en solsemester med all inclusive. Det gäller inte bara att planera in färdsätt och boende. Det gäller också att ta reda på vilken destination som är den allra bästa för att uppleva den valda sporten, eller klubben, på nära håll. Och om man vill få tag i biljetter till en särskild match gäller det att vara ute i god tid, och att i vissa fall bli klubbmedlem. 

Fotboll i England

När man säger fotboll tänker de flesta på England. Fotbollens hemland lockar såväl inbitna supportrar som fotbollsentusiaster. Många svenskar drömmer om att åka till England för att få se en Premier League-match live. Kärleken till den engelska fotbollsligan är djupt rotad i det svenska folkhemmet. Många minns tiden då matcherna analyserades i Tipsextra, som visades på tv för drygt 40 år sedan. Nu för tiden är det enklare att spela på Premier League odds på nätet. Utbudet av spelvarianter har utvecklats och det går att spela på ligavinnare och matchvinnare såväl som på specifika spel som skyttekung, antal mål i en match och mycket mer. 
 
Den som åker till England för att uppleva fotboll har flera städer att välja mellan. De flesta väljer att åka till Manchester eller London. I Manchester spelar två av Premier Leagues mest framgångsrika lag: Manchester City och Manchester United. Båda klubbarnas arenor är öppna för besökare och det erbjuds guidade tourer. Dessa tar besökarna genom omklädningsrum, tunneln in mot planen och upp på läktaren. I staden finns landets officiella fotbollsmuseum, National Football Museum. Där kan besökare följa fotbollens utveckling och historia samt titta på alltifrån spelartröjor till olika minnessaker. Ett stort plus är att inträdet är helt gratis. De som verkligen vill slå på stort under sin resa kan även boka boende på hotellet Hotel Football, som ligger några meter från Old Trafford, och äta middag på restaurangen Café Football.

Den andra stora fotbollsstaden är huvudstaden London. Staden har hela sex klubbar i Premier League: Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham, Crystal Palace och Watford. Likt Manchesterklubbarna är Londonklubbarnas arenor öppna för besökare. Väl i London kan man gå en tour på Wembley Stadium, som är det engelska landslaget hemmaarena. Utöver att vandra i spelarnas fotspår får besökare chansen att gå in i den kungliga logen och titta på minnessaker från OS 1948. 

Basket i USA

Det finns inget bättre land att titta på basket i än USA. Trots att Europa har sin Euroleague är det NBA som lockar inbitna supportrar, såväl som de som vill titta på kändisarna som brukar sitta på platserna närmast planen. Nästan alla amerikanska städer har ett eller flera basketlag men den som verkligen vill uppleva basket på nära håll ska välja sin destination noggrannare.
 
Den som vill se Golden State Warriors, med spelare som Stephen Curry och Kevin Durant, ska ta sig till Oakland i Kalifornien. Att se dem spela på Oracle Arena har kallats för ”den bästa basketshowen”. Tyvärr lyckades de inte bli NBA-mästare för tredje gången i rad säsongen 19/20. Istället blev det Toronto Raptors som vann slutspelet med 4-2. Den som vill se spelare som LeBron James och hans Los Angeles Lakers ska ta sig till Los Angeles. Är det hellre James Harden som lockar ska man ta sig till Houston i Texas och Houston Rockets hemmaarena Toyota Center.

Vill man istället lära sig mer om sportens historia, samtidigt som man vill se en och annan basketmatch, ska man resa till delstaten Massachusetts. Staden Boston är hem för det mest framgångsrika NBA-laget genom tiderna, Boston Celtics. Klubben har vunnit ligatiteln 17 gånger och de har en hängiven supporterklubb som ser till att det alltid är en härlig stämning under matcherna. Väl i Boston kan man ta en tripp till Springfield, som ligger ca. två timmar bort med bil. Där ligger Naismith Memorial Basketball Hall of Fame som är ett historiemuseum helt dedikerat till basket. Namnet kommer från James Naismith, som uppfann sporten.
 
Ishockey i Kanada

Om England är fotbollens hemland är Kanada ishockeyns. NHL må till största del utspela sig i grannlandet USA men det råder ingen tvekan om att det är i Kanada som de allra flesta andas ishockey. Det är totalt sju kanadensiska lag som spelar i NHL, vilket innebär att det finns sju olika städer att välja mellan för att se en match i världens bästa hockeyliga. Montreal Canadiens hemmahör i Montreal, Ottawa Senators i Ottawa, Toronto Maple Leafs i Toronto, Winnipeg Jets i Winnipeg, Calgary Flames i Calgary, Vancouver Canucks in Vancouver och Edmonton Oilers i Edmonton. 
 
Samtliga klubbar erbjuder guidade tourer på sina arenor. Där går det att lära sig mer om klubbens respektive arenans historia samt att få chansen att se omklädningsrum, pressrum och rinken. Den som är intresserad av att höra hockeyhistoria ska besöka Montreal Canadiens arena Bell Center och gå deras guidade tour. Laget, som även kallas för Habs, är den äldsta hockeyklubben i världen. De är den enda fortfarande aktiva klubben som bildades innan NHL och som spelade i den allra första hockeyligan NHA. Klubben har vunnit NHL flest gånger (25). 

Vill man däremot besöka ett riktigt hockeymuseum ska man ta sig till Toronto. Där ligger nämligen officiella Hockey Hall of Fame. Här går det att se världens allra bästa hockeyspelare och titta på alla troféer, bland annat originalet av Stanley Cup. Det går att se filmer och ta del av forskning om ishockey. Till skillnad mot USA där ishockey konkurrerar med andra sporter, såsom baseboll, basket och amerikansk fotboll, behöver besökare i Kanada inte söka sig till speciella hockeybarer. Nästan alla sportbarer, såväl som restauranger och caféer, kommer att visa ishockey när det vankas match – vare sig det är ett kanadensiskt lag som spelar eller inte. 
 
Oavsett om målet med resan är att komma närmare en specifik klubb, eller för att man vill besöka sportens födelseland, finns det ofta flera spännande platser att besöka. Vill man gå och titta på en match är ett tips att boka biljetterna i tid samt att kolla upp vad som gäller för köp. Inom Premier League krävs det att man är en betalande klubbmedlem för att få köpa biljetter till en viss klubbs matcher. Biljetter till profilerade matcher tar slut fort och ju bättre tid man är ute i, desto mer tid har man att planera in andra sportrelaterade aktiviteter. 

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register