Resdagboken

Bilsemester på hemmaplan

Sunday 17 May 2020 Stockholm, Stockholm County, Sweden
  • 727 Views
  • 0 Comments
Report

Coronaviruset har satt djupa spår i turistnäringen. Flygbolag, restauranger och hotell lider fortfarande av krisen, och många har tvingats bomma igen sina verksamheter för gott. Efter tre långa månader i karantän ser det dock ut som att vi börjar se ett ljus i den mörka tunneln. Det ungerska lågprisbolaget Wizz Air, som tidigare haft flygavgångar från bland annat Växjö, Skavsta och Malmö, har meddelat att man i maj återupptar en del av sin flygtrafik. Samtidigt lättar även regeringar i ett flertal EU-länder på sina restriktioner och tros släppa in turister till sommaren 2020. Men hur det än ser ut i Europa och världen så får vi inte glömma bort hur fantastiskt det är att åka på en klassisk bilsemester i soliga Sverige. Sommaren är ju redan på infart, och om du planerar att åka till underbara Norrland, soliga södern eller goa och glada västkusten så bör du ha dessa saker i åtanke.
 
Ett gott råd är att inte stressa. Planera gärna vart du ska och hur mycket din resa kommer kosta. Att ta bilen kostar, men det går att spara en hel del slantar om du planerar resan i sista detalj. Tänk också att bensinpriset varierar beroende på vart du tanker. Undersök därför även detta i god tid innan du sätter du sätter dig och kör. Det hela handlar om planering. Ju mer du är förberedd desto mer kommer du få ut av din bilsemester. Planera även en enklare inspektion av fordonet. Kontrollera så att allting är i sin ordning och att bilen inte behöver servas. Se också till att kolla skicket på torkarblad och andra bildelar. Det kan vara farligt att åka på en längre sträcka om bilen har slitna delar eller om något saknas. Bra torkarblad, tillräckligt med spolarvätska och bra nivå på motoroljan är tre saker som bör kontrolleras.
 
Är det så att du reser tillsammans med mindre barn? Se i så fall till att ta med dig underhållning som håller barnen aktiva på resan. Det kan vara bra med en surfplatta för ett bra tidsfördriv, men vill du att dina barn ska spendera lite mindre tid framför den lilla monitorn så finns det andra lekar som går att genomföra i fordonet som enklare pusselspel, räkna bilar, rita eller något annat. Ta gärna med lite leksaker. Reser du i ett vuxet sällskap så gäller det att ni fyller på med vuxen underhållning. Det kan vara allt från en gemensam spellista på Spotify eller olika bräd- och kortspel som man kan ha med och njuta av på pauserna eller när man väl vill socialisera sig med de andra under resans gång. Ska man spela lite seriösare spel som involverar pengar så är nätet att rekommendera i coronatider. Har du mobilen med dig så kan du engagera dig i betting, var du än är. Tänk dock på att utbudet av events är begränsat då många fysiska sportevents är inställda på grund av covid19.
 
När vi ändå är inne i planeringen av resan så är det också viktigt att inte planera in för många mil på en kortare tidsram. Det är bättre att få över lite tid för att stanna en stund och ta det i den där speciella takten du önskar. Risken med att inte ta några pauser är att man lätt kan somna bakom ratten, och för att undvika sådana situationer rekommenderas det att man äter frukt, grönt och att man helst dricker osötat vatten. Du vill ju dessutom inte att hela semestern ska spenderas i din bil eller att du behöver starta dina semesterdagar med att sitta och planera saker i efterhand. Ligg alltid steget före.
Något annat som är bra på resan är tillgång till din vardagliga elektronik, till exempel dator, mobilladdare, padda eller GPS. Den kan behövas när du behöver hitta den närmsta bensinmacken eller affären under resans gång.
 
Uteslut inte heller situationer som kan uppstå plötsligt. Det är inte ovanligt att däck slits sönder eller att bilen stannar och att du behöver bildelar för att fortsätta vidare. Jeep sägs vara en av de mest uthålliga bilarna, och skulle du välja att köra hyrbil så är just Jeep-bilar att föredra. Tänk också på att försäkringar inte alltid täcker bildelar som går sönder, särskilt om fordonet är ditt. I bästa fall går det på garantin om bilen är ny, annars är det rekommenderat att man studerar försäkringens villkor och täckning. Hör också vad biluthyrningsbolaget har för försäkringar och vad respektive täcker om du ska hyra bil.
 
Maten är så klart en viktig del av resan som vi inte får glömma bort. Ta gärna med några mellanmål om sträckan är längre och om det inte finns några affärer längs vägen. Det kan också vara mer ekonomiskt med att spara in på onödiga matkostnader. Vatten är alltid funktionellt. Ta gärna med lite extra, både för att dricka men också för att tvätta händerna.
 
Och sist men absolut inte minst, boendet. Boka det gärna i förväg och glöm inte bort att titta på väderprognosen. Boka allting i förväg om du inte tänker bo i husvagn eller tält. I semestertider kan det dessutom vara svårare att få tag i något billigt. Säkraste kortet i coronatider är AirBnB. Då slipper du tränga dig på hotellfrukostar. I ett avskilt eget boende är du alltid på den säkrare sidan.

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register