Resdagboken

Semestertider på Malta

Thursday 8 August 2019 Valletta, Malta
  • 514 Views
  • 0 Comments
Report

Sommaren är lite längre här i Malta och kan pågå fram till oktober, därefter ersätts det varma klimatet med regn, vindar, kraftiga vågor och en väderlek som får malteserna att stanna inomhus.  

Semestertiderna är snart slut och de flesta av oss återgår till arbetet. Men om man verkligen vill förlänga sommaren och passa på att utnyttja de allra sista soltimmarna rekommenderar vi södra Europa, inte minst Malta. Landet är i skrivande stund en av de allra populäraste semesterdestinationerna för oss skandinaver och intresset har ökat drastiskt under de senaste sju åren. Trenden tros bero på ett flertal orsaker, men utifrån egen erfarenhet beror det främst på att det finns cirka 6 000 svenskar som är bosatta och som arbetar på ön. Skattesystemet är förmånligt och landet lockar många företag, inte minst inom spelbranschen. Majoriteten av skandinaverna som bor på Malta arbetar inom spelbranschen, och för oss som bor i Sverige är branschen inte helt främmande.
 
Något som överraskar många som inte varit på Malta tidigare är att det är den absolut sydligaste staten i EU med flest soltimmar om året i hela Europa. Sommaren pågår till november, och om man vill klämma in en minisemester precis innan jul så är Malta ett bra val. Landets storlek ska således inte underskattas, eftersom utbudet är otroligt bra. Det finns gott om sevärdheter och saker att göra, men om vi ska börja i den roligare änden så rekommenderar vi att du besöker St. Julians, som är Maltas eget nöjesdistrikt. Här finns massor av klubbar, uteställen och spelhus av alla dess slag. Oavsett om du vill ta en god cocktail eller känner för att dansa så är det här stället som förtjänar en av dina nätter. 
 
Portomaso-tornet i St. Julians är en annan sensation i området. Här finns Club 22 på våning 22, där du kan se hela ön från dess högsta punkt. Nere i källaren, strax intill ingången till Hotel Hilton finns ett spelhus, som för övrigt arrangerar olika tävlingar och festivaler utöver sina vanliga aktiviteter. Ön domineras av italienska turister, vilka också sägs vara riktiga hajar på att spela. Se därför till att öva lite innan du sätter dig för att lira i ett spelhus. På Snabbare finns det många demon och spel som du kan testa online innan du ger dig på något i verkliga livet. Men om vi lämnar partydistriket och rör oss söderut finns det två andra ställen som förtjänar en fin rekommendation. Det är Valletta, som är öns huvudstad. Det är kanske ingenting för den yngre besökaren, men förtjänar ändå en visit utifrån ren respekt. Namnet Valletta kommer från fransmannen La Vallette, som var en av de första härskarna på Malta. Utöver mysiga gator och caféer finns det gott om muséer och små butiker längs Vallettas gator. Om du ska köpa presenter, så gör du det i Valletta. Och en favorit är ”Valletta Glass”, som är en av Vallettas få glasblåsare med egen butik.
 
Den tredje sevärdheten är den medeltida staden Mdina (Maltas gamla huvudstad) som var en av de allra första städerna på ön. Staden bär namnet ”The Silent City” och finns på ett berg som blickar över resten av ön. I staden finns en otroligt vacker kyrka som fastnat på bild i många resekataloger. Skulle du vara sugen på fika eller mat under tiden du är i Mdina så rekommenderar vi att du följer den lilla vägen bakom kyrkan. Det första stoppet till höger är en glassbar som serverar traditionell maltesisk glass. Fortsätter du så kommer du komma till Fontanella som är öns kanske populäraste fikhak. Hur gott det är lämnar vi till er att avgöra, men utsikten från fiket är fantastiskt. Ta gärna med din kamera om du vill ta lite fina bilder. Intill Fontanella finns ett observationsställe, följt av en gammal maltesisk restaurang som serverar öns nationalrätt, kanin. 
 
Det kan vara krångligt att ta sig hit med buss, därför är taxi ett smidigare alternativ. Undvik helst de vita taxibilarna och använd dig av antingen Taxify, eCabs eller Johns Cabs som är fullt licenserade och utrustade med taxameter.  

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register