Resdagboken

Mobilförlust men också så mycket bra

Sunday 3 February 2019 Madrid, Spain
  • 221 Views
  • 0 Comments
Report

Tisdag 29/1
Via München tog oss Lufthansa säkert och tryggt, samt mätta efter en pastarätt och ett glas vin på planet, till Madrid. Taxistrejken hade vi hört talas om men trodde att den var över. Så var det inte, så det fick bli metron. Två byten för att komma till Puerta del Sol, och det tog lite extra tid förstås. Men man kan se det som att vi sparade 15 euro och att det blev en uppenbarelse rikare för oss.
 
Från metrostationen Sol gick vi de cirka 150 meterna till vårt hotell, Petit Palace Posada del Peine. Aldrig bott här tidigare och läget går verkligen inte att klaga över, bara tiotalet meter från Plaza Mayor. Vi checkade in snabbt så att vi kunde få lite kväll i Madrid innan det blev natt. Först en sväng till Mercado de San Miguel, där matstånden med tapas finns i mängder. Varsitt glas vin där samt en delad tapas innan vi gick till Fogg Birras & Cheese.
 
Vi blev varmt välkomnade redan i dörren med ett välkomna tillbaka av ägaren José. Det var här Magnus förra året fick en T-shirt med barens namn, troligtvis som tack för våra regelbundna besök. Och lika bra nu märkte vi snart. Trevlig stämning, goda drycker samt gratis tapas till varje dricka som beställs.
 
Onsdag 30/1
Ewas födelsedag. En present hade hon redan fått hemma eftersom den var för stor att ta med (en cykelhjälm, som hon önskat sig) så hon fick bara en till här i Madrid: nätter på hotell i Malmö eller middag på Toso i Göteborg. Hon har inte valt ännu…
 
Sen blev det många affärer att besöka. Det tog hela förmiddagen i anspråk och en del blev det väl också shoppat. Lunchen blev på tre olika ställen med lite av varje på varje ställe. Först till Mercado de San Miguel igen (om ni kommer dit så förstår ni varför man återvänder) och därefter till El Sainete som var ett nytt ställe för oss, och helt okey men inget man går omvägar för att komma tillbaka till.
 
Och sen, tyvärr, började vi leta efter ett ställe som vi besökte för 2 år sen när vi var på den gigantiska söndagsmarknaden i El Rastro. Vi fikade på det här stället men det såg så väldigt genuint ut och med tapas som såg inbjudande ut. Ett ställe dit få turister hittar, om man så vill. Och efter att ha gått runt en stund så hittade vi det, Restaurante Peyma. Vi delade på en lunchmeny för 11 euro och det var jättegott, verkligen jättegott. Vi satt där bland arbetare och äldre som var ute och åt lunch.
 
Tyvärr skrev vi ovan. För om inte om hade varit och vi hade fått för oss att leta efter det här stället så hade kanske Ewa fortfarande haft sin mobiltelefon kvar. När vi gått därifrån och var nästan hemma (en rätt bra promenad ska sägas) så kom Ewa på att hon inte hade sin telefon på sig. Jag ringde den men inget ljud hördes, så hon hade den alltså inte.
 
Något sa henne att hon kan ha glömt den på stället där vi nyss ätit. Tillbaka dit men de hade den inte. Vi fick följa med till soprummet och jag ringde hennes mobil från min, men då gick det inte fram några signaler. Den var väldigt låg i batteriet innan den försvann så den kan helt enkelt ha dött. I vilket fall så hördes den således inte.
 
Så antingen har Ewa blivit ficktjuvad.
 
Eller så har hon glömt den på restaurangen och så har den åkt med plastduken i soporna.
 
Oavsett, borta är den. Så tillbaka på hotellet ringde vi och spärrade det som behövde spärras. Och tur i oturen att den var så gammal och trög att det ändå snart var dags att köpa en ny.
 
Till Fogg på kvällen där vi åt deras kombinerade chark- och ostbricka. Vi blev där rätt många timmar, och när vi lämnade stället så hade det börjar ösregna. Så det var bara att gå hem direkt utan att passera gå.
 
Torsdag 31/1
Efter frukosten på 100 Montaditos (där varsin baguette med lufttorkad skinka, varsitt glas juice och varsin kopp te kostade 5,80 euro – hur går det ihop?) precis utanför hotellet, tog vi metron till tjurfäktningsarenan.
 
Inte så att vi är förtjusta i detta, men den ligger i ett område vi aldrig besökt tidigare. Stor och häftig arena. Därefter promenad tillbaka, via retiroparken och nattbusstationen om taxistrejken fortfarande är igång på lördag när vi ska hem samt ett kafé, så landade vi på Be Hoppy. Ett kärt återseende med Pepin och Christina, som äger den här ölaffären som vi besökt varje gång vi varit i Madrid. Första gången, 2015, var den rätt nyöppnad.
 
16 öl rikare tog vi oss tillbaka till hotellet för att lasta av. Lunch på Pez Tortilla.
 
Slappa några timmar på rummet efter att ha gått dryga milen. Middag på Stuyck & Co, som alltid är bra. Därifrån till Mikkeller Madrid och avslutningsvis till Mercado de San Miguel igen.
 
Fredag 1/2
Frukost på 100 Montaditos på nytt och sen lade vi en dag i Madrid på att bara vara. Det blev lite shopping, fika, second hand-butiker, härligt väder med sol och 10 plusgrader och främst höll vi oss i Malasaña-området som är urtrevligt. Provade ett nytt ställe som tagit över lokalen efter rätt legendariska Irreale: La Pirata Malasaña. Och det till det bättre. Bättre ölutbud numera, och dessutom fick vi provsmakningar av såväl öl som mat (ett slags teriaky-kött).
 
Men lunch blev det ånyo på Pez Tortilla.
 
Vi fortsatta vandra runt ett tag innan vi tog oss tillbaka till hotellet. I receptionen fick vi hjälp att boka en bil till i morgon, avfärd 5.45. 30 euro kostar den. Det är absolut taget. Alternativet är att gå hela vägen till busstationen för att spara 20 euro kanske. Så Uber får det bli. Vår solidaritet med de spanska taxichaufförerna sträcker sig inte hur långt som helst.
 
Kvällsmat på den lilla tapas-baren Stop Madrid, med goda ostar, pimientos padrones, gambas ajillo, bröd, oliver. Därifrån är det bara 20 meter till Fogg, dit vi naturligtvis var tvungna att ta oss sista kvällen. Trevligt och gott som vanligt.
 
Vi tog en vända till Mercadon också, bara för att… bara för att vi kunde och ville. Men kl. 22 låg vi till sängs. Upp tidigt i morgon.
 
Lördag 2/2
Klockan 5.10 ringde klockan och en halvtimme senare satt vi i bilen, körd av en man i kostym, mot flygplatsen Barajas. Och 8.10 lyfte vårt plan, den här gången var det via Frankfurt med Lufthansa, mot Göteborg.
 
Madrid, vi återkommer. Snart, väldigt snart förhoppningsvis.
 

Ewa Och Magnus Sten
Last active at - from Madrid, Spain
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register