Resdagboken

Bayburt och tuff klättring

Tuesday 13 June 2017 Aşkale, Turkey
  • 97 Views
  • 0 Comments
Report


13/6
Vägen fortsätter som den slutade, vacker efter älven och mestadels utför de första 12 km. Sen plant, några tunnlar och värmen som blir jobbig.
 
Kommer in i Gumhushane vid 1-tiden och försöker leta upp ett Café vilket i dessa Ramadantider är svårt. En äldre herre hör min fråga inne i en Turkcellbutik och visar nig vägen till ett ställe som serverar kaffe.
Det ligger i en liten gränd som består av 20–22 trappsteg och Cafét ligger i en innergård fullt med stora körsbärsträd som skugga för solen.
 
  
- Here they serve coffe säger han
 - OK, just my bike, I`ll return svarar jag
Fem minuter senare sitter jag vid hans bord som är längst ner till vänster under ett stort körsbärsträd.
Beställer in kaffe. Vi samtalar på engelska så gott det går och han presenterar sig som Attilla med fru, och tre vuxna barn.
 
Ha är en gammal skollärare och bor en bit utanför Gumushane. Attila betalar som en generös turk.'
 
Sen iväg efter vattenpåfyllning och första milen endast lite uppfört, 1–2 % men det är varmt. Vid en bensinmack sett jag en kille med en vattenslang u fullt arbete, kan ej motstå den °Chansen och blöter ner hela mig. Skön avkylning som kommer att behövas för sen börjar stigningen, brantare och brantare samtidigt som värmen stiger.
Dagen högsta punkt 1875 meter över havet och jag trött.
Pustar ut och har sen lätt Cykling intill Bayburt där jag efter en hisklig utförslöpa provianterar och sen dricker mera Nescafe innan jag fortsätter-
Efter ytterligare 3–4 km kommer jag till en plats vid ett påbörjat vägbygge där jag vid 20.30 tiden får upp mitt tält och hinner få i mig pasta innan jag somnar till ytterligare ett kapitel i ljudboken.
 
 
I morgon mot Askale
Har sovit gott och drar vidare mot Erzurum via Askale. Vädret är varmt och jag är medveten om att idag blir det nog jobbigt.
Trots värmen är solen inte helt framme och jag kan se på himlen att det nog kan bli lite regn. Vädret ändras fort, den mörka molen försvinner och det blir varmare ju längre dagen skrider framåt.
Jag skrider uppåt och uppåt och mera uppåt och bakom mig ligger hela Bayburt dalen för mina fötter.
 
Trots at jag är helt slut vissa partier så hinner jag njuta och uppleva de vackra dalgångarna.
Även här pågår väg-och tunnelarbeten. Turkiet måste ha en stor kista av pengar för väg- jobb.
  
När ja tillslut efter många stopp och vattendrickning efter totalt 38 km från Bayburt når toppen som heter nåt som jag kanske trots noggrannhet stavar fel på Kop dagindan Bir Görurum som har ett stort monument för stupade soldater från 1:a världskriget.
Stannar och går de cirka 110 trappstegen som bär upp till platsen för statyn och flaggan och får ännu mera en vacker dalgångssyn.
  
Sen iväg och nu har jag 16 km utför innan resterade 20 km är på platten innan jag når Askale.
 
Här blir et lite mat på ytterligare ett litet HAK för ännu pågår Ramadan.
Fortsätter mot Erzurum efter den välbehövda lunchen men tänker inte dra ända dit ikväll för himlen har nu åter blivit svart och åskan dånar från alla håll.

Sex km utanför Askale får LEO på nytt problem och jag måste byta slang. Hittar en busshållplats som får duga som skydd, för regnet öser jus nu ner.

Efter bytet på med regnkläder som några km senare måste tas av då allt regn helt plötsligt upphört. Sen kommer regnkläder på igen då regnet åter kommer. ’
Vid halvåtta tiden, cirka 27 km från Erzurum cyklar jag in mot en bensinmack med en restaurang för jag har på håll sett att det finns gröna ytor bakom macken och tänker fråga om löfte att få slå mitt ett tält.
Innan jag hinner fråga kommer bensinmacks föreståndaren fram när han ser att jag gör lite research och ger via gester klart att jag får tälta.
Tältplatsen som ligger bakom macken har en större grön yta och några träd och alldeles vid sidan om tältplatsen finns ett takat förråd som får duga som cykelstall.

Ställer cykeln mot ena väggen och sen upp med tältet. Skyndar mig så att inte regnet kommer igen, för det har nyss slutat men himlen säger att det kommer mera.
Restaurangen kan ej erbjuda varken kaffe, °CAY eller mat på grund av Ramadan så det får bli mat i mitt eget kök.
Imorgon mot Erzurum för Visum hämtning och några vilodagar.
 

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register