Resdagboken
Fika paus innan nattcampning
Fika paus innan nattcampning

Kosice, Balmazujvaros och tappad telefon

Saturday 29 April 2017 Balmazújváros, Hungary
  • 181 Views
  • 0 Comments
Report

Har sovit gott och Chris kommer in strax för halv 8 och säger
-          God morning P-G
-          How was your night?
-          I fell asleep within a few second and just woke up

Efter en liten stund kommer Chris in med kaffe på en bricka men jag förslår att vi dricker kaffe I köket.

Mera småprat innan ja tar farväl. Själv skall Chris, hans flickvän och några kompisar gör en hitchhiking i Slovakien under helgen.

Jag cyklar samma väg tillbaka och träffar en cyklist som blir intresserad av mina cykelväskor och mitt cykelmärke, Surly Long Haul Trucker eller bara SLHT. Han har likadana. Vi följs åt in till stan, byter e-postadresser med varandra och givetvis en selfi.

Killen på cykeln heter Teo Fuler Teofil och är turistguide vilket jag får freda på när jag frågar varför han kan engelska så bra.
Innan jag lämnar sta besöker jag en bistro för ytterligare en kaffe och några toasts. Att ta sig ut ur stan r egentligen inga problem bortsett från alla vägbyggen och den livliga trafiken.
 
Efter någon mil svänger jag av åt vänster mot Nyekladhaza, det är en liten mindre väg men ganska trafikerad. Har lite medvind så det r relativt lättcyklat och Ungern är så här lång väldigt platt.
Efter ytterliga några mil kommer jag till ett större samhälle, Polgara där jag tar av åt höger mot Tiszacsege.

Landskapet är bara så platt, inte en backe och mycket sankmarker varför fåglarna och givetvis grodorna trivs här. Ser inga grodor men hör dem tydligt.

Vädret är mulet men Sverige sommar varmt. Viker av från vägen mot en gammal järnvägsbro och gör inordning kaffe och äter en pizzaliknande slice jag köpte innan jag lämnade Miskolc.

Jag tror alla fall att järnvägsspåret inte används för det ser slitet ut och elledningar och kablage verkar lösmonterat.
Sen iväg ytterligare någon mil efter platta vägar och jag tar stopp vid en stor gås farm för att ta några bilder.
 
Undrar vad de använder gässen till tänker jag och blir påmind om de otäcka bilder jag sett på TV när de plockar fjädrar till vårt påskris här hemma. Innan jag hinner ta några kort kommer det en cyklist med en packning som heter duga.

Bara två väskor men resten på styrstången i plastpåsar.
Han är från Tyskland och kan inget annat språk så det får bli lite kroppsspråk och de får ord jag kan på tyska.

Jag pekar på ett grått, 2 meter långt 50 mm plaströr som sticker upp bakom sadeln. Längst upp på röret någon form att kedjeanordning. Mellan hans ben finns flera rör av samma typ. Vad jag förstår så är det någon form av regnskydd.

Alla val är personliga och han tycker detta är bra. Han åker och jag får mina gåsbilder. Sen iväg efter fortsatta patta vägar och tar vänster då jag ser en skylt med texten Nationalpark Hortobagyl.

Om det varit platt och rakt tidigare blir det nu ännu rakare och plattare. Jag har en raksträcka som är nästan 1 mil lång, inga hus nästan bara små lador och skjul som tillhör åkermarkerna.

Det här området är ett stort fågelskyddsområde och fågelutsiktstornen är många, men jag ser då inga. Fast infoskyltar vittnar bl.a. om rovfåglar

En annan sak som skiljer Polen och Slovakien från Ungern är att jag nu på några km sett tre ko besättningar och det är alltid lika trevligt.

Vägen svänger sen lite höger för att under ytterligare 4–5 km bli en raksträcka.
Kommer tillslut fram till Balmazujvaros där jag handlar i en liten butik och där jag också får problem med en alltför påverkad herre.

Medan Jag packar ner min mat i väskorna distraherar han mig med frågor på ungerska och utan at ja märker något så har telefon blivit stulen.

Detta märker jag inte förrän 5 km senare när jag skall slå upp tältet strax utanför samhället. Att åka tillbaka är meningslöst, klockan är över sju.

Tältar en bit från vägen på en liten undanskymd plats på en äng och hinner precis på upp tältet innan regnet kommer.

Det blir en tidig kväll och bara två kapitel i Leif GW:s ”Kan man dö två gånger
I morron mot Debrecen
Vi Hörs Senare
// P-G
The Global Cyclsit
 

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register