Resdagboken

Slutsatser

Monday 30 October 2017 Torrevieja, Valencian Community, Spain
  • 642 Views
  • 0 Comments
Report

Foton finns denna gång på http://jalbum.net/a/1846150

Bostad
När jag pratat med många svenskar i kyrkan, har jag funnit att det vanligaste är att bo i Torrevieja två månader på hösten och två månader på våren, även om man äger lägenhet/villa. Då får man julen hemma i Sverige och slipper den kalla februari här. Det förekommer att man kör bil emellan, men de flesta hyr bil här. Ungkarlar (som jag) föredrar att hyra i st f att köpa boende. Man kan ju betala tre gånger så mycket i hyra som vad ett hus kostar i drift per månad, om man bor bara fyra månader i Spanien. Då slipper man allt underhåll och skatter. Själva köpet + försäljning med tiden innebär många kostnader samt vinstskatt eller arvskatt. Att hyra ut lönar sig dessutom dåligt; pengarna går till reparationer, tvätt och städning via dyrbart ombud. Även att hyra är kostsamt, speciellt om man bor ensam. Det går att finna ett rum med kokvrå för 100 kr/natt, men jag betalar nästan 300 kr/natt här liksom på Kanarieöarna. Under resan till Sverige kan det bli det dubbla, liksom det blev i Nerja, eftersom jag normalt får betala för ett dubbelrum.
 
Flera påpekade, att det är viktigt att ha ett läge med morgonsol eller aftonsol på vintern. Då värms lägenheten upp för hela dygnet. Det var min erfarenhet från Cádiz resp Alicante redan i november. På det förra stället var det soligt och på det andra inte en solstråle, så jag fick värma mig på bio. Har man bara sol mitt på dagen, kan det bli för lite som kommer in i lägenheten.
 
Mat
Vid långtidsboende kan man äta det mesta hemma, vilket ofta blir billigare än i Sverige. Nyttjar man mycket av alkoholhaltiga drycker blir det riktigt lönande, för de kostar en bråkdel av i Sverige. Det går att äta gott ute för 20 EUR, men ”menú del día” för hälften är chansartat, ”heaven or hell”. Multiplicerar man med 120 för en hel vinter, så blir det lite väl häftigt att äta ute var dag. Någon jag pratade med tyckte att stekt kyckling för 5-6 EUR var det optimala. Den mesta maten i Spanien tycks vara stekt eller friterad. Har man tur, är ”pinchos” och tapas som bläckfisk väldigt goda och prisvärda. Ett par smultronställen är ”Zana”, den första restaurangen i La Mata, för menú del día med tre perfekta rätter för 11 EUR och ”Malavida”, längst ut på den nya piren i Torrevieja, för goda och billiga drycker i solnedgången.
 
Ensamhet
I Sverige såg jag vid flera tillfällen TV-gudstjänster från Fuengirola, ”Svenska kyrkan Costa del Sol”. I den senaste tog de upp ensamheten, man lätt drabbas av som svensk i Spanien. Det gäller även på turistställen som där, trots många svenskar och med kyrka och klubbar som träffpunkter. En svensk i Madrid tog också upp detta som han ibland mötte hos nerflyttade svenskar där. Han rekommenderade dem ”pilates”, för då både träffar man folk och får en slags andliga övningar. Svenska kyrkan är förstås ännu bättre, där den finns! Ändå kan man inte hänga upp tillvaron på den, då blir den som ett vuxendagis.
 
Flera jag träffade menade, att en månad är för lite för att skaffa kontakter eller vänner, minst fem månader behövs. För att etablera en vänkrets tar det som vanligt flera år. Så vad gör man då här, när man inte tål sol? Förutom en daglig långpromenad på stranden eller i stan sitter jag i behagligt korsdrag i lägenheten och läser, bl a spansk grammatik och tidningen El País. Varannan dag går jag till svenska kyrkan för lekamlig och ibland andlig spis. På kvällarna blir det spanska nyheter och dubbade Simpsons på TV…
 
Slutsatser
För min egen del har jag sedan tidigare skrotat planerna på att bo på Kanarieöarna – eftersom huden inte tål sol och bad – och även att köpa boende i Spanien – av ovan nämnda skäl. Det är ändå attraktivt att hyra här en tid på vintern, men då räcker det med min tidigare modell från Cádiz med en månad på ett ställe och ett par veckor i Madrid eller annorstädes. Sex veckor är det optimala att vara hemifrån med tanke på post och hemförsäkring. (Efter 45 dagar kostar det flera tiotusentals kronor, om man behöver hemtransport i sjukt eller dött tillstånd. Kremering på plats kan kosta 30 000 kr, så det blir inte billigare. Tilläggsförsäkringar finns, men de är mycket dyrare efter fyllda 70 år. Det blå EU-kortet gäller bara för akut, allmän sjukvård, inte för privat.)
 
Kanske har jag låtit mig styras av följande artikel av en präst i Fredrikstad:
 
Vi har märkt att det i det senaste decenniet faktiskt har förekommit en ren folkvandring av pensionärer till Södern. … ’Norska ålderspensionärer i Spanien: Här lever vi 10 år längre’. … Alla utom en uppger att hälsoproblem var en medverkande orsak till att de har valt att bo i Spanien. För några representerar Spanien en tillflyktsort, särskilt för dem som har upplevt pensioneringen som en social nerklassning.

När det gäller hälsoproblemen: Vad får folk att tro att uppehållet i Spanien ska förlänga livet? För några rör det sig om praktiska orsaker: En vanlig dödsorsak för gamla människor i Norge är följdskador av benbrott efter fall. Att hålla sig undan halkan ger därför fler levnadsår!
 
De som blev intervjuade var riktigt nöjda med sitt liv som Spanienpensionärer och ändå, utlandslivet har sidor som ger orsak till oro för vissa. Möjligheten för det goda livet innebär också risken för att dricka ihjäl sig eller äta sig till ohälsa för att det är billigt.

För några år sedan tog min fru och jag under jul en chartertur till Spanien för att testa påståendena om den lyckliga ålderdomen i Södern. … Från vår lilla veranda kunde vi se ned på en plats, vackert stenlagd, och med träd och buskar som blomstrade i himlens sky. Vi höll öga på inte mindre än fem trottoarcaféer. När det fram på förmiddagen blev lite solsken, vacklade pensionärerna ut från sina lägenheter och fann sina platser vid caféborden. Efter bara några dagar måste vi konstatera att en tråkigare tillvaro knappast kan tänkas. Nordborna här lever i ett ghetto, de behärskar i stort sett inte det spanska språket, alltså är de hänvisade till andra skandinaver. Och vad ska de fylla dagarna med? Här finns ingen teater, ingen opera, ingenting, utom sol.

Nej tack till en pensionärstillvaro i Södern. Då hellre försona oss med vintern, underlägga oss vintern. … Men hälsan då? Ja, vad med den? Svar: Det är mycket som är viktigare än hälsan!

(F d sogneprästen i Glemmens kyrka Karl Hafstad i Fredrikstad Blad c:a 2003; död 2005)

Svante Prag
Last active at - from Vikbolandet, Östergötland County, Sweden
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register