Resdagboken

Vandring i Kristianstad och Bromölla

Monday 20 March 2017 Kristianstad, Skåne County, Sweden
  • 1501 Views
  • 0 Comments
Report

Kristianstad är en kommun i nordöstra Skåne som gränsar till Blekinge och södra Småland. Staden har en yta på 1 346 kvadratkilometer och är mest känd för sin natur, inte minst sina vattendrag. I jämförelse med andra kommuners yta är Kristianstad den största kommunen i Skåne, trots att det bara bor 77 977 invånare.
 
Bland friluftsälskarna är Kristianstad en omtyckt ort som har mycket att erbjuda. Kommunen hamnar i topp bland Skånes samtliga kommuner och rankar för tillfället på första plats för sitt lokala arbete med friluftsliv. I samma rapport, utgiven av Naturvårdsverket, ligger Kristianstad på nionde plats i jämförelse med 252 andra kommuner.
 
Syftet med rapporten är att inspektera och poängsätta hur de svenska kommunerna arbetar med friluftslivet. Kriterierna som observeras handlar bland annat om lättillgängligheten, dvs. hur enkelt det är att ta sig ut i naturen och de grönare områdena som finns utanför bostadsområdena. Under observationerna blir även stigar, natur- och kulturreservat, rastplatser och raststugor inkluderade. Bland de andra skånska kommunerna hamnar Bromölla på plats 30 och Hässleholm på plats 114. Östra Göinge låg lite sämre till och slutade på plats 158.
 
Enligt kommunens turismsektion toppar vandringsleden till naturum (även känt som Vattenriket) listan över de populäraste destinationerna. Platsen utsågs till årets naturum 2012, och 2015 var Kristianstads naturum en av de tre mest besökta i hela Sverige. Platsen finns belägen fem minuter från centrum och är ett omtyckt besöksmål för hela familjen.
 
Bland de andra populära vandringsaktiviteterna finns den nio kilometer långa vandringssträckan på Näsby fält och skogs- och fikapromenaden på Landön. Båda är välbesökta under våren och sommaren. Besöker du Kristianstad under november, december, januari, februari och mars så ligger fokus på långfärdsskridskor vid Immeln.
 
Utöver vandring och friluftsliv erbjuder Kristianstad det som varje medelstor stad har att erbjuda. Staden har väldigt många mysiga butiker, caféer och restauranger som du finner på huvudgatan som leder dig genom stan. I närheten till centrum finns också ett populärt spelhus som erbjuder biljard och diverse kort- och casinospel från Cherry. Spelen blir dock roligare och kanske mer intressanta om du har en kampanjkod. Tre minuter bort hittar du också ett museum, ett konserthus, en äldre teateranläggning och en biograf.
 
Kort info om Kristianstad
 
Resmöjligheter: Flyg, buss, tåg, bil och cykel.
Flyg till Kristianstads flygplats med Skyways från Stockholm Arlanda, Öresundståg/Kustpilen alternativt buss eller bil. Bussar till och från Kristianstad trafikeras av Blekingetrafiken och Skånetrafiken.
 
Koordinationer: 56°01′46″N 14°09′24″E
Län: Skåne Län
Kommun: Kristianstad kommun
Area: 17,69 km2
Tidszon: Centraleuropeisk tid, CET.
Webbsida: http://kristianstad.se 

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register