Resdagboken

ingenting och så en fotbollsmatch på Ko Lanta

Sunday 26 February 2017 Ko Pha Ngan, Surat Thani, Thailand
  • 609 Views
  • 1 Comments
Report

Ingenting och så en fotbollsmatch på Ko Lanta
Dagarna på Ko Lanta bara rann iväg utan att vi gjorde någonting alls. Vi badade, åt och läste (läxor bl.a). Vi träffade samma pensionärspar som vi delade taxi till Krabi med för några år sedan och de var väldigt pratglada i år också. Vi fick bland annat tips på en ny restaurang uppe vid vägen (Thai e-san) som vi provade två gånger. Det var en liten smal gubbe som hade det och det både var och såg billigt ut. Plaststolar, skitiga fläktar, ett enkelt öppet kök och inga riktiga väggar. Men så gott! God friterad kyckling, friterade räkor och kyckling med cashewnötter. O blev dock besviken på sin massamancurry. En annan dag provade vi ett ställe oss heter Lobster. Det var helt ok. En kväll var vi inne i Saladan och åt på Papas och så var vi tillbaka på Fat Monkey en kväll.

En dag bytte vi hus. Från bottenvåningen på fina F1 längst ut mot vattnet till fina A1 näst längst ut mot vattnet på andra sidan poolen. 

E var flitig med sina joggingpromenaderpå stranden. Vad man kan få se på Khlong Dao-stranden mellan kl. 7 och 8 på morgonen, i vanlighetsordning:

- pensionärer som promenerar, joggar, badar, går stavgång
- unga joggare och unga på promenad
- thailändare som gräver efter snäckor ute i vattnet (för att koka till middag eller sälja till restauranger)
- strandkrattare, varav ett gäng på tre var fullkomligt synkroniserade i sina rörelser
- motorbåtar som hämtar upp turister för dagsutflykter
- småbarnspappor som går barnvagnspromenader (nej, inte en enda mamma) eller leker med ett litet barn med hink och spade (de är de senare, som tillsammans med nästa punkt, är stilla på stranden)
- hundar som sover
- ensamma yogade kvinnor 
- kinesiska turister som tar bilder på sig själva eller varandra t.ex. när de låtsas jogga på stranden (fast de inte gör det)
- Puns kusin Moos
- svenska skolbarn på väg till skolan
- en ensam yogade man utanför sitt tält i skogskanten
- en bil som ska hämta skräp
- ett par i fest- eller möjligen bröllopskläder (hon i knallröd långklänning och svarta högklackade skor!) åtföljda av fotograf + assistent
- en svensk lärare på väg till jobbet
- cyklande kvinna med ett skolbarn på pakethållaren (ja, stranden är så hård att det är möjligt att cykla på den)
- en trebent hund

Vi hade en del planer på utflykter: rida elefant, åka till nationalparken längst ned på ön och att åka över till Phi phi-öarna, men det blev inget av något av det. Det var inte bara O:s rygg som hindrade oss. När E och A hade bestämt sig för att åka till elefanterna själva och Pun ringde dit, berättade de att de hade varit tvungna att ha stängt i två dagar och att de inte visste när de skulle öppna igen. Pun sa att det kanske berodde på personalbrist. Det tycks vara ett allmänt problem med att få tag på bra personal. Tydligen är det vanligt att anställda plötsligt en dag bara inte kommer och att de inte mer hörs av. Nationalparksbesöket föll på brist på kombinationen bra bil + chaufför. Chaufför med taxi där man sitter på flaket kunde vi få, men det ville vi inte ha pga åksjuka och ryggbesvär. Det fungerar en kort bit, men inte ända ned till nationalparken. En vanlig bil skulle också gå att ordna, men utan chaufför. Eftersom det tydligen krävs internationellt körkort för att vi ska få köra själva, så gick inte det heller. 

Sista kvällen fick A i alla fall vara med om något riktigt roligt. En dag pratade A och Toy om fotboll och Toy sa att han och någon mer skulle spela fotboll på stranden klockan fem och att A skulle kunna få vara med då, men sedan hittade den andre på något annat, samtidigt som tidvattnet var så högt att det inte fanns något utrymme för en plan på stranden. Kanske i morgon, sa Toy. Det gick flera dagar som jag fick fråga om fotboll och A var så sugen på att spela, men det gick inte. Men sista dagen kom Toy och sa att nu hade han hittat tre tyska killar som ville spela, så nu skulle det äntligen bli av. Klockan fem stod vi på stranden och sneglade på de tyska killarna i tjugoårsåldern som värmde upp. Sedan kom Toy och han ritade upp en liten plan och tryckte ned några pinnar i sanden som mål och så körde de match tre plus tre. Det var A, Toy, tre killar i tjugoårsåldern och så O en kort stund (innan Toy lyckades haffa en kille i blommiga badshorts som gick förbi med sin tjej - hon fick bada). A visade att han var någon att räkna med, placerade sig bra och fick många passningar och gjorde också två mål. Han gav sig också in i närkamper eftersom han hade räknat ut att de vuxna nog inte skulle våga spela särskilt hårt mot honom eftersom att han var ett barn. Smart! Han fick många uppmuntrande ord både under och efter matchen. Alla blev enormt svettiga, tröjorna åkte av och i pausen blev det vatten för alla och bad i shorts och kalsonger. Busigt, tyckte A. De spelade i en dryg timme och sedan blev de high five med alla. "Åh, jag önskar att alla kvällar kunde ha varit så här", tyckte A.

Eva Jonsson
Last active at - from Bangkok, Thailand
Comments
Helena Åberg Östlund
Hell-Ena Posted

Härligt! Vi kom till Saltoluokta igår. Här är allt sig likt förutom att det är ovanligt lite snö. Finns i terrängen men nästan helt bortblåst på kalfjället. Men det kommer kanske mer under veckan.
Ha en fin hemresa och hälsa Lanta Sea House!

subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register