Resdagboken

På upptäcktsfärd

Thursday 12 February 2015 Accra, Greater Accra Region, Ghana
  • 494 Views
  • 0 Comments
Report

Tisdagen bjöd på lite guidning och shopping. Vi tog en lugn morgon och blev sedan hämtade av en kompis till en av brudgummens bästa kompisar som skjutsade oss till en galleria där vi mötte upp med brudparet. På vägen dit fick vi en guidning genom ett av campus-områdena för University of Ghana. Människor här är generösa med sin tid, i det här specifika fallet tog hon en sen långlunch för att kunna köra oss.

Syftet med galleriabesöket var att titta på ghananska tyger och kläder. Det fanns hur mkt som helst och var jättesvårt att välja. Vissa saker fanns uppsydda, men annars kan man anlita antingen affären eller någon annan för att sy upp. Det slutade med att vi köpte tyger och sedan anlitar vi mamma för syningen. Pappa hittade några färdiga skjortor och det skulle inte förvåna mig om någon av dem får följa med på förlovningsfesten. Priset på tygerna där vi handlade var ca 45-50 kr/yard.

När man åker runt med bilen ser man många gatuförsäljare. De går med sina varor på huvudet eller armen och försöker sälja till bilisterna medan de står stilla i korsningar eller trafikljus. Citroner, nötter, äpplen, vatten, cykelpumpar, slangbellor, choklad, toapapper, filmer, kläder, tavlor, myggfångare. Allt möjligt. Längs vägarna säljs även större och med svårburna varor, t.ex. soffgrupper, däck, vaser, grävmaskiner m.m.

Ganska nära hotellet där vi bor finns ett juiceställe. Färskfrukt och kokosvatten, i övrigt inga som helst tillsatser. Vi köpte med oss juice hem. Killen som äger stället är vegan (inte för att jag vet vad det har med saken att göra) och kläddesigner. Han har säkert ännu fler strängar på sin lyra, men kläderna går att köpa både här i Accra och i London. https://www.facebook.com/pages/MKOGH/61228735964

Brudgummens far dog för några år sedan och i samband med detta klev farbrodern in som ställeföreträdande far. Första punkten på onsdagens agenda var att träffa honom och hans fru, så att vi är lite bekanta med varandra innan förlovningen.

Kollektivtrafik är lite annorlunda här, man ser folk som väntar längs vägarna och det som de ofta väntar på är minibussar. På vägen till ställeföreträdande far skulle vi plocka upp brudparet och det visade sig vara rätt mkt folk och minibussar på just det stället. Medan de kliver in i bilen ser jag en tredje person som ser ut att försöka haka på. Tror han att vi är en vanlig minibuss, hinner jag tänka och frågar därför syster om de har någon med sig. Det visade sig vara ”the best man”, så allt var i sin ordning.

Väl framme hos ställeföreträdande far kom en bekant fråga: Varför har ni kommit hit? Vi hann tänka något i stil med ”varför frågar han det, det var ju han som bad oss komma”. Det var precis samma sak som passkontrollanten sa och vi fick förklarat för oss att det är så man säger här. Värden frågar om anledningen till gästens ärende. Vägen upp till huset var i knöligaste laget.

Vi serverades juice från en Tetra Brik 1 litersförpackning, som skulle kunna komma från någon vätskekartongproducent i Sverige. Jag var ju tvungen att berätta för de nya vännerna att förpackningen kan vara producerad där jag jobbar, och sedan slutade det med att jag nu har lärt the best man hur en vätskekartongförpackning är uppbyggd och hur Tetra Paks fyllningsmaskiner fungerar.

Via hotellet hyrde vi bil inklusive chaufför, för ca 400 kr kan vi åka runt inom Accra hur mkt som helst en hel dag, enda haken är att vi måste vara tillbaka senast kl 18. Efter mötet med familjen släppte vi av brudparet och ”the best man” längs vägen så att de kunde återgå till bröllopsförberedelserna.

Vi tog vi en sväng in i centrala delarna av Accra och köpte med oss mat från en galleria. På inrådan av brudgummen försöker vi att äta västerländskt, åtminstone innan bröllopet, så att vi inte får magbesvär. Detta gäller f.ö. även bruden, som har det lite kämpigt eftersom hon egentligen vill prova allt som kommer i hennes väg.

Chauffören tog oss till Old Accra, och vi åkte förbi fyren i Jamestown, Independence Square, Black Star Arch, Osu Castle, Oxford street och Flagstaff House. Trots chaufför kände vi oss vilsna att åka utan brudgummen som guide. Vi vågade oss inte ur bilen på alla ställen. Området i Old Accra innehåller mycket historia från kolonialtiden. Independence Square och Black Star Arch är till minne av när Ghana blev fritt 1957.

Ghanas första president, Kwame Nkrumah, gör sig också påmind över stora delar av staden. Osu Castle har sitt ursprung i the Swedish Africa Company 1652, många turer fram och tillbaka, nu senast som regeringsbyggnad (åren 1876-2013). Flagstaff house är den nya regeringsbyggnaden. Det är inte tillåtet att fotografera varken fyren eller regeringsbyggnaden (om man ska tro skyltarna), så något sådant kommer ni inte att få se.

Oxford street är uppkallad efter sin motsvarighet i London. Mkt folk, mkt trafik, affärer och restauranger överallt. Det tog oss minst en halvtimme att köra den 1 km långa sträckan.

Tillbaka på hotellet var det åter strömavbrott. Jag frågade om det var planerat och det visade sig att schemat där vi bor är ström på i tolv timmar följt av ström av i 24 timmar. Dieselaggregatet ger oss el när inte strömmen är påkopplad, och internet har vi så länge internetleverantören har ström. Tänk om vi skulle ha det så hemma i Sverige, vi skulle behöva en helt annan livsstil.

Inget internet, men iaf belysning så jag spenderade kvällen med en av mina medhavda böcker. Framåt läggdags började det blåsa hårda vindar och så öppnade sig himlen och lät regnet flöda. Det regnade flera timmar och när vi vaknade på morgonen var det en stor pöl i korridoren utanför mitt rum, fönstret hade stått öppet i vindens riktning. Hos mamma och pappa hade det regnat in, så nu får de byta rum.

Avslutar med en paparazzibild på tomten.

Frida Egerlid
Last active at - from Ciudad Darío, Matagalpa Department, Nicaragua
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register