Resdagboken
Hålen efter handgranterna i kyrkans väggar.
Hålen efter handgranterna i kyrkans väggar.

Iyo umenya nawe ukimenya ntuba waranyishe

Monday 12 January 2015 Kigali, Rwanda
  • 670 Views
  • 0 Comments
Report

Idag har vi lärt oss väldigt mycket om det hemska som hände 1994 i Rwanda. Det lämnade ingen oberörd, kan jag lova.
Folkmordet tog 1,2 miljoner liv på 100 dagar. Skoningslöst och fruktansvärt.
Först åkte vi till en kyrka i en liten by utanför Kigali. Dom flesta invånarna är kristna och eftersom de trodde att Gud skulle rädda dem så flydde många till sin närmsta kyrka. I just den kyrkan som vi besökte gömde sig 5 000 människor utan mat och vatten i en vecka. Sedan förrådde prästen dem och medan han tryggt försvann iväg mördades de hjälplösa människorna. Det var helt skoningslöst: handgranater, gevär, knivar och traditionella vapen användes. Barn rullades in i madrasser och sen tändes de på levande. Inte ens en handfull grupp av de 5 000 överlevde. Det värsta var att det enda man gick efter när man delade upp befolkningen i olika grupper var storleken på deras näsa och deras kroppsbyggnad (de var samma folk med samma kultur och likadana traditioner). Familjer splittrades i två grupper om deras näsor inte var likadana. Lång näsa = dåligt. Kort näsa = bra.
Hur som helst så var det fruktansvärt att gå igenom den lilla kyrkan som var full av Kistor och längs väggarna och i taket hängde de dödas söndriga och smutsiga kläder. I ena hörnet hade de lagt alla tillhörigheter som skålar, glasögon, pass och skor. På ena kortsidan fanns en bokhylla med tre rader: på den nedersta låg benknotor uppradade på varandra och på de andra fanns det skallar. Det värsta var att man kunde se dödsorsaken genom att studera deras skallar.
Vissa hade pistolskott mitt i pannan och andra hade fått huvud krossat så att det var ett stort hål.
Det var värre än Auschwitz eftersom det här inte fanns några glasfönster som skiljde oss och skeletten åt. Så det var hemskt men nyttigt att se.
Som kontrast åkte vi sedan till hotellet som filmen Hotell Rwanda handlar om. Det var ett fint hotell och vi åt en jättegod buffé! ??
Efter maten var det tillbaka till allvaret: vi åkte till ett museum som handlade om folkmordet. Där fick vi lära oss mer fakta om varför det ens hände men även se hemska filmer och bilder ifrån -94. Det allra värsta var barnrummet med bilder på små barn och texter om hur de dog.
Sjukt nog så hittar de fortfarande massgravar ifrån 1994 så i kyrkan stod fortfarande nya kistor redo för att ta emot mer kroppar.
På kvällen så åt vi alla på restaurang. Grillspett och svampsoppa! Det blev lite kaos när alla skulle betala men annars var det trevligt.
Våra bussvänner var tråkiga och gick och la sig direkt när vi kom hem till bussen igen men jag, David och Joakim satt vid poolen och lyssnade på musiken och drack gott. Vi badade till och med! När vi väl kom tillbaka så hade alla spridit ut sig så mycket på madrasserna att det inte fanns sovplatser för oss i bussen. Så vi blev arga och la oss utanför på några bänkar. Det var inte bekvämt och vi sov inte mycket men man kan inte få allt här i livet!

Rubriken betyder ungefär om du hade känt mig och dig själv så hade du inte dödat mig

Den texten fanns uppsatt både i kyrkan och på museum.

Isabella Vescovi
Last active at - from Ubud, Bali, Indonesia
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register