Resdagboken

På upptäcksfärd i Goa

Saturday 11 January 2014 Vasco da Gama, Goa, India
  • 330 Views
  • 0 Comments
Report

För den som vill veta så gick jag på toa idag, lite grann åtminstone. Hurra! Ni kanske undrar hur jag kan skriva om en sådan sak här på resdagboken, men jag kan tala om att "skitsnack" har det blivit en hel del av i vårt gäng, och gärna då vid våra gemensamma måltider. Alla har vi på ett eller annat sätt drabbats av magproblem, så det har varit ett dagligt och naturligt inslag i våra samtal. Det vi vid det här laget inte vet om varandras tarmfunktioner är inte värt att veta! :-)

Idag blev det inte många timmars solande och badande på stranden, bara två. Sedan tog Britta, Marjan och jag en taxi till Baga, en ort knappa milen norr om Candalim. Där tillbringade Britta en tid för 27 år sedan och var nyfiken på hur det såg ut idag. Vi hade bestämt oss för att promenera längs stranden tillbaka till vår ort så vi styrde våra steg ner mot havet när vi hoppat ur taxin.

Baga är proppfull med folk jämfört med Candalim. Här är kommersen tät på gatorna, det är trångt, solstolarna står tätt på stranden som är tjock av folk och då främst indier. Det är intressant att se att två orters karaktärer kan vara så olika fastän de bara ligger dryga timmens promenad på stranden från varandra. Britta kunde konstatera att saker förändrats under 27 år. Då var Baga en lugn liten ort med en nästa folktom strand.

På vår promenad längs stranden kunde vi se att indierna badar med kläder på sig. Vi kunde också se att det fanns möjlighet till olika vattensportaktiviteter och vi passerade ett jättestort konstverk, närmare bestämt ett säkert två och en halv meter högt sandslott. Strandcaféerna stod tätt och hade namn som Fisherman's shack, Love shack och Don's shack. Idag stod vattennivån lägre än igår så stranden var ungefär tio meter bredare nu.

Vi gick aldrig hela vägen hem längs stranden utan vek av vid orten Calangute. Där strosade vi på gatorna mellan stranden och huvudgatan och fick se en liten glimt av hur ortsbefolkningen bor. Vi passerade vackra men mycket slitna färgglada hus i portugisisk byggnadsstil och vi kunde föreställa oss åtminstone lite, lite hur det kan vara att leva i Goa. På de här gatorna finns ingen asfalt, hundar och grisar strövar omkring fritt, människor lever sitt vardagsliv med att hänga tvätt, komma hem med skolbussen eller med att tvätta sin motorcykel. Soporna ligger i högar under träd och buskar. Lite som i det Indien som vi såg innan vi kom till Goa men på något sätt också vackert mitt i allt det slitna. Åter igen, detta är kontrasternas land med stark lutning åt det fattiga och smutsiga hållet. Jag är glad att det inte blev en hel dag på stranden. Det var spännande och roligt att ha fått se de tre orterna Baga (fest och mest indier), Calangute (shopping och mix av indier och turister) och Candalim (lugn och ro och nästan bara turister).

Sena eftermiddagen ägnades åt pedikyr, manikyr och ansiktsbehandling i hotellets spa. Skönt att få rå om sig själv till hundra procent. Sedan en liten kort tur på egen hand till affärerna. Jag ville köpa lite silversmycken, dels till mig själv men också som presenter till dem där hemma. Hittade både vackra halsband och armband. Nöjd. Hoppas bara att det är äkta silver jag köpt, risken att bli lurad här är nämligen överhängande. Förmodligen har jag blivit lurad, men smyckena är verkligen vackra, så då får det vara värt det.

Vår andra och sista kväll i Goa avslutades med buffémiddag på hotellet. Fantastiskt god mat - igen! De flesta tog tidig kväll, för gissa när det är dags att gå upp imorgon bitti? Just det, klockan 03.30.

Ildico Hellman
Last active at - from Vasco da Gama, Goa, India
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register