Resdagboken
På väg till marknaden i Blanes. Strandpromenaden ligger alldeles utanför campingen.
På väg till marknaden i Blanes. Strandpromenaden ligger alldeles utanför campingen.

Från storm till sol...

Wednesday 11 January 2012 Peniscola, Valencian Community, Spain
  • 1050 Views
  • 0 Comments
Report

2012-01-11, onsdag
Äntligen ska jag få sitta framför datorn och skriva ner lite om den sista veckan. Vi befinner oss redan i Peniscola, som ligger mellan Tarragona och Valencia. Vädret är bra, just nu 10+ men det kommer säkert att bli 20+ under eftermiddagen. Här stannar vi nog till efter helgen.

Det här tror jag blir ett långt inlägg, så ni som bara vill veta var vi är och hur vi mår kan sluta läsa nu.

Resan ner genom Sverige gick bra och bra väder var det ända ner till Örkelljunga. Där övernattade vi på en ställplats vid Bengts husvagnar. Riktigt skitväder med regn, snö och storm. Husbilen skakade så jag trodde vi skulle välta. Kent var mera cool, han sov jättebra och det gjorde faktiskt jag också. Är man trött så är man...

De sista tio milen till Malmö gick bra, stormen hade gett med sig en del och vi checkade in på Sibbarps camping ungefär vid lunch. Eftermiddagen och kvällen ägnade vi åt min syster Inga-Maj och hennes goda mat, kalkonfilé med bacon o grädde, potatis och grönsaker, hemgjord glass till efterrätt och gott vin. Underbart gott och jättetrevligt..

Stormen blossade upp igen under natten, kanske ännu värre än under gårdagen. Ca 20 – 25 sekundmeter pratas det om. Bron mellan Malmö och Köpenhamn var tidvis avstängd.

Husbilen var väl genomgången innan vi for och en ny framruta fanns på plats. Inte så bra ditsatt märkte vi, eftersom det läckte in vatten i ena hörnet. Så i Malmö åkte vi in till Ryds som snabbt tätade om hela övre listen. Nu ska det väl vara tätt hoppas vi.

Eftermiddagen och kvällen tillbringade vi också med syster Inga-Maj och ännu mera mat. Den här gången bjöd hon oss på wallenbergare, potatismos och gröna ärtor. Sedan lämnade vi henne och checkade in i god tid till färjan som avgick punktligt 2200. Nu hade stormen bedarrat, det blåste bara ca 11m/s..

Ombord på färjan blev vi positivt överraskade. Vi hade betalat ett förmånligt vinterpris på 998 kr för oss, bil och hytt. Överraskningen bestod i att vi fick en lyxhytt, jättebra sängar, kylskåp, fåtöljer osv. Positivt..

Ombord träffade vi också två andra husbilspar, Janne och Marita från Kumla, som vi visste skulle vara med och Kjell och Monica från Skene. Vi hade en trivsam sammankomst i baren innan vi intog hytten och de sköna sängarna. Vi sov gott trots att det gungade lite grand.

Ett grönt, men lite kyligt Travemünde väntade oss och vi åkte i sällskap med Kjell och Monica till Agentur Sari Berner på Scandinavien kai och handlade lite öl och vin.

Fortsatte sedan genom ett soligt Tyskland. Regnet kom på eftermiddagen före Köln och fortsatte mest hela dagen. Det måste ha kommit mycket regn i Tyskland för överallt fanns små sjöar, där det tidigare varit åkrar. Snö fick vi se när vi närmade oss Luxemburg. Inte mycket, men i alla fall.

Resan gick fort och bra och som sällskap hade vi förstås Die Zillertal och Ole Ivars...

Vi övernattade på första stora rastplatsen i Luxemburg, utanför nattöppen affär och restaurang. Efter rånet förra resan har vi säkerhetsutrustat bilen på olika sätt och det känns bra.

Stödstrumporna åkte på, för jag märkte att mina fötter svullnade under gårdagens resa och jag vet att det kan bli besvärligt längre fram om jag slarvar med strumporna.. Vi tankade bilen, dieseln kostade i Luxemburg 1.23 €. Det var regnigt och mörkt när vi åkte kl 0800.

Regnet fortsatte när vi åkte betalvägen genom Frankrike. Det blåste riktigt ordentligt och vi hade motvind hela tiden. I trakterna kring Metz hade det varit översvämningar. I Frankrike fick vi betala 1.51€ för bränslet och ungefär lika mycket betalade vi i Tyskland.

Vi övernattade i Lyon, på camping Indigo, som ligger bra och nära motorvägen. Efter disk och duschning åt vi en god middag av resterna Inga-Maj skickade med, drack ett glas rött och tittade sen på en DVD-film ”Välkommen Mrs Doubtfire”. Häftigare än så var inte kvällen, vi lade oss rätt tidigt eftersom vi skulle fara vidare på morgonen.

Lämnade campingen vid åttatiden, for genom ett öde Lyon och dess tunnlar, satte GPS:n på Blanes i Spanien och hamnade på en för oss okänd väg, N88. Riktigt bra väg med mycket att titta på, ibland var vägen lite mindre bra t ex genom de små franska byarna. Vi fortsatte sedan A75, som är en riktigt bra betalfri väg mot Bezier. Regnet har nu lämnat oss och solen och värmen har kommit. Många branta backar hela vägen. Vi åkte också över Europas högsta bro, vid Millau, vilket var rätt häftigt.. Ett litet missöde inträffade, positionsljuset på bilen lossnade, men vi kunde stanna och Kent fixade det..

Vi var framme vid spanska gränsen sen eftermiddag och stannade i La Joungera och handlade lite. Sen började de sista 10 milen till Blanes, vårt andra hem, där vi skulle stanna några dagar.
Det hann mörkna innan vi var framme och när vi skulle checka in på La Masia, som brukar vara vinteröppen, var campingen stängd. Det gjorde ingenting, camping Sabadell var öppen och den ligger på andra sidan gatan. Ny för oss, men vi har passerat den många gånger, när vi gått strandpromenaden i Blanes.

Vädret i Blanes var soligt och varmt mitt på dagen, men mycket kyligt på morgon och kväll. Barnen hade tjocka mössor på skallarna och de få människor som rörde sig ute var vinterklädda. Det var absolut inte läge att byta om till shorts och sandaler. Trots det så såg vi några människor som badade i havet, troligtvis spanska vinterbadare..
Kallt var det också i duschrum och på toaletter. Utrymmena var byggda för sommarklimat och det blåste in under halvdörrarna, Men varmt vatten var det.. Den här campingen är inte så modern som La Masia och de andra campingarna. Här behöver man visserligen inte ha med eget toapapper, men fortfarande finns det inte sittringar på toaletterna utan man får slå sig ner direkt på det kalla porslinet. Burr...

Vi låg lite kortare tid än vi tänkt oss där, för vi ville trots allt ha lite mer sol och värme. Blanes är inte heller vårt Blanes, den här tiden, utan vi vill ha ett somrigt Blanes, fullt av människor, värme, bad och öppna affärer och restauranger. Så är det inte nu, allt är stängt.

Vi hann i alla fall med att besöka marknaden och grönsaksmarknaden innan vi lämnade stan.

Vi tog N11 som går längs med havet mot Barcelona och Peniscola. Den här tiden på året är det njutbart att åka den vägen, det är inte så mycket trafik. Mycket poliser ute, kontroller överallt. Ingen stoppade dock oss utan vi fick åka längs med costa del Maresmes genom alla turistorter. Man ska ha gott om tid när man åker här, det är ingen snabbväg direkt..

Vägen genom Barcelona hade Kent en egen teori om, så vi lämnade GPS.n och körde mot flygplatsen, förbi vår gamla camping 3 Estrellas. Om vägen var bättre eller sämre, vet jag inte och det bekymrar mig inte heller, men det var trevligt att åka förbi berget Montjuc och senare spana in vår gamla camping. Den är nu stängd och öppnar först i april. Hoppas vi tar oss tid när vi åker hem, att stanna några dagar i Barcelona, en av våra favvostäder.

Sen fortsatte vi färden genom ett tjugogradigt Spanien vi autovia, jättefin betalfri väg längs med Cousta Dorrada. Stannade på en parkeringsplats vid havet och käkade lunch, Kents favoritlunch vårrullar.
Vi tankade billig diesel, 1.29€ och vid halvfemtiden var vi framme vid camping Eden i Peniscola. Här kommer vi att stanna t o m helgen tror vi. Jättefin camping och en trevlig liten stad precis vid havet. Svenskar finns det här, men runt oss har vi tyskar och engelsmän.

Nu har Kent fixat disk, gjort lite småreparationer på husbilen och precis öppnat en läsk. Läsk vet ni som känner honom är detsamma som öl.. Vi ska snart ta en promenad och se hur vi kan koppla upp oss på internet. Klockan är nu 1200 och fortfarande är det bara runt 12 grader. Fortfarande får vi nog ha långbyxor och tröja på när vi går ut. Men vad gör väl det, inget regn eller snö så långt ögat kan se, bara koppla av och ha det skönt – vad mer kan man begära..

Ska kolla upp hur bubbelpoolen fungerar, det finns nämligen en inomhus här på campingen.

Ha det så bra hemma i Sverige, till nästa gång vi hörs. Roligt att prata med dig Eva och vara lite delaktig i klasskamratsträffen som vi har varje månad. Till ledamöterna i Måndagsklubben, kan jag tala om att vi hade en egen träff i måndags.

Puh, det här blev långt..................

Barbro Becker
Last active at - from Katthammarsvik, Gotland County, Sweden
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register