Resdagboken

Done business in Russia

Monday 13 December 2010 Moscow, Russia
  • 426 Views
  • 0 Comments
Report

Ja, så kom dagen som våra lärare berättat/varnat/tjatat/ om hela hösten: Dagen för presentationen av vår affärsplan i kursen ”Doing business in Russia”. Kursen i sig har löpt över hela terminen med två föreläsningar i veckan av mycket varierande karaktär och kvalitet. Allt från mutor, krosskulturella aspekter, marknadsföring, risker, försäkringar till finansiella perspektiv av den ryska marknaden. Det har också varit företagsbesök och gästföreläsningar av intressanta personer. Och allt detta naturligtvis för att förbereda 50-talet studenter för att bli aktiva i den ryska affärssfären. Mindre examinationer längs vägen har förberett oss för den slutgiltiga uppgiften och det som sagt med oerhört skiftande beskaffenhet.

Presentationen innebar alltså att under cirka en halvtimma launcha vår produkt som bestod i svensk cider som vi genom empiriska studier insett vara en knapphet på marknaden. Så välkammade och med nystrukna klädedräkter, ja man klär upp sig för skolan här, var vi redo. Dock utan blommor till examinatorerna som annars är tradition. Jag har ju tidigare presenterat vår komplexa grupp och kan väl nu i efterhand konstatera att den inte var alls så tokig. Sex tjejer från fyra europeiska länder kunde innebära ganska många konflikter och väldigt olika förkunskaper. Nog för att vissa hade lättare för sig än andra men så är det ju ofta i grupparbeten. Med endast få meningsskiljaktigheter tog vi oss till en helt klart hyfsad uppsats och så småningom en klart godkänd presentation. En av gruppmedlemmarna uteblev sonika, inte helt oväntat gruppens svagast lysande stjärna och som tur lös en fransk stjärna betydligt klarare och tog helt sonika över bangarens del. Med Doing Business kursen är numera DONE! 8 etc!

Ovan nämnda starka stjärna har blivit rankad som en av de bästa studenterna på sitt universitet. Så gör man tydligen i Frankrike, rankar bäst och sämst. Och i övrigt vill jag gärna ge många, dock inte alla, av mina fellow utbytesstudenter här en rejäl klapp på axeln för starka insatser. Inte bara vid dagens presentation där de flesta gjorde kanonbra ifrån sig, utan även andra tillfällen. Jag är övertygad om att flera av dem går en ytterst ljus framtid till mötes och kommer låta höra om sig framöver. Stolt att vara deras vän. Det är även kul och intressant att nu en tid fått plugga och jobba med andra kulturer, inte bara ryska, europeiska kulturer skiljer sig också. Och vem kunde tro att jag skulle använda min tyska så mycket i Ryssland!? Det är tyska var dag som gäller och engelskan har väl också slipats lite kan jag hoppas.

Men nu är det spakojne noche som gäller, det blir exam imorgon också. Det är ju sluttamp nu vilket innebär en del skolarbete.

Heja och hurra för härliga kommentarer. Mera!!
@ Elin: Anastasia är ju... ryskt. Om det kan få dig att le så heter typ "min bästis" Svetlana, hon är från Tyskland och är nybörjar i ryska som jag själv.
@Eva: Malin likade varje gång du gör en kommentar. (obs resultate: 9 öl och ½ flaska champanski)
@Mamma Mariann: Delar din hypotes till 100 %, den fanns med i ansökan som gav mig ett stipendium på 25 000 kr.
@Olof: Du har en poäng!!
@ Rolf: Som du läste, blev det cider från Herrljuga +46. Smart namn tyckte vi, internationellt och lätt att säga oberonde av alfabet, men det togs emot som om målgruppen för sliskig cider var över 46 år... alltid lär man sig något.

Kramalin

Malin Ekwall
Last active at - from Sydney, New South Wales, Australia
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register