Resdagboken

Behöver jag verkligen en reseförsäkring?

Thursday 1 August 2019 Stockholm, Stockholm County, Sweden
  • 253 Views
  • 0 Comments
Report


Att lägga pengar på en reseförsäkring är det många som gärna undviker om de kan- det finns ju roligare saker att spendera sina slantar på när man åker på semester. Den goda nyheten är att det är mycket möjligt att du redan är försäkrad genom din hemförsäkring eller ditt kreditkort. Men självklart finns det undantag och regler som är bra att känna till.
 
Varför är reseförsäkring viktigt?
Såvida man inte är mångmiljonär så är reseförsäkring väldigt viktigt eftersom det kan inträffa saker när man reser som kostar väldigt mycket pengar. Ett exempel är sjukvårdskostnader i länder utanför EU. (Om du reser inom EU, se till att ha med ditt sjukförsäkringskort som du kan beställa gratis online.)
 
Men det kan även hända andra saker. Ditt flyg kanske blir väldigt försenat så att du måste stanna på hotell längre än du tänkt dig, eller också så försvinner ditt bagage och du måste köpa en uppsättning kläder och hygienartiklar.
 
Är det olagligt att resa utan försäkring?
Nej, det är inte olagligt att resa utan reseförsäkring, men det kanske vissa som gärna vill pracka på dig en extra försäkring får det att låta som. Däremot är det inte särskilt smart att resa utan att vara försäkrad.
 
Reseförsäkring ingår i din hemförsäkring
Något som inte alla känner till är att det i de allra flesta hemförsäkringar ingår reseförsäkring om du inte är borta mer än 45 dagar. I en hemförsäkring med reseskydd ingår de mest grundläggande sakerna som till exempel sjukvård om du blir dålig eller råkar ut för en olycka. Men man kan inte räkna med att allt ingår. Till exempel kan du själv få stå för transporter mellan sjukhus. Och om du hoppat fallskärm, bungyjump eller utövat annan extremsport där du utsatt dig för fara med flit så täcker inte försäkringen det heller.
 
Reseförsäkring ingår i ditt kreditkort
Många kreditkort erbjuder extra reseförsäkring. Om du betalar mer än 50% av resan med ett kreditkort gäller din kompletterande reseförsäkring. Om ditt kort är kopplat till ett speciellt flygbolag måste resan i regel vara med just det bolaget.
 
En extra försäkring genom kreditkortet kan täcka saker som din hemförsäkring inte gör och inkludera exempelvis avbeställningsskydd och självriskeliminering för hyrbilsförsäkring.
 
Vad mer täcker en reseförsäkring?
Här är några exempel på saker en reseförsäkring kan täcka:
-       ID-stöld
-       Olycksfall som leder till medicinsk invaliditet
-       Dödsfall
-       Självriskskydd om det händer något med ditt hem medan du är borta
 
Sammanfattningsvis kan man säga att om du ska åka på en helt vanlig semesterresa som är 45 dagar eller kortare så finns det inget behov av att teckna en särskild separat reseförsäkring så länge du har hemförsäkring. Om du dessutom köper resan med ett kreditkort med reseförsäkring så är det ganska osannolikt att du kommer hamna i en situation där du inte har tillräckligt med skydd.
 
Man behöver absolut ha reseförsäkring när man åker utomlands, men faktum är att det mycket sällan behövs någon extra försäkring, så spara pengarna till souvenirer istället!

Maria Jörgensson
Last active at - from Löddeköpinge, Skåne County, Sweden
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register