Resdagboken

Folkmordet i Rwanda

Wednesday 9 January 2019 Kigali, Rwanda
  • 181 Views
  • 0 Comments
Report


 
Glömde skriva igår att vi ju är indelade i matlag eller taklag. Jag, Ann-Marie, Christoffer o Mattias är i taklaget. Detta innebär nertagning och sen resning igen av taket varje gång vi ska iväg med bussen. Eftersom vi skulle iväg idag så fick vi efter frukost plocka ner taket. Jag var i taklaget halva den långa Afrikaresan också. Går ganska bra i fint väder men när det regnar är det inte lika kul. Då är man både våt o skitig efteråt.
Var som vanligt uppe tidigt o precis som vid förra resan så var Benny också uppe. Kunde så småningom plocka ihop mina sovsaker och vid 7 så var det frukost. Plockade alltså ner taket efter frukost o sen hade vi en bra stund på oss innan vi skulle ge oss av. Åkte 8.30 så jag hann o posta inlägget från igår.
Vi åkte till 2 kyrkor som varit gömställen för Tutsier under konflikten mellan dem o Huterna i början på 1990-talet. Fick berättat för oss lite om konflikterna mellan folkgrupperna. Sen 1994 i april så slaktades 1 miljon tutsier, svårt att ens tänka sig detta. Vid denna katolska kyrka så var det en nunna som lät folk få gömma sig inne i kyrkan, hon rapporterade om detta för omvärlden o försökte hålla bort styrkorna som kom för att ta kål på folk. Till slut så sköt de henne till döds o därefter mördade de flera tusen människor, kvinnor o barn som varit gömda inne i kyrkan. Man våldtog o torterade flickor/kvinnor innan de dödades. Vi kom in i kyrkan o då kunde jag inte hålla tillbaka tårarna, så vidrigt. På alla cementbänkar låg det kläder från alla offer. Minnessaker som man hittat på offren, kistor med ihopsamlade ben o skallar, massor av avlidna i varje kista. Fick också gå ner i gravkammaren där de hade uppradade ben o skallar i ett glasskåp. Man kunde se hur skallarna var inslagna med påkar, sönderslagna av machetes o skotthål. Fruktansvärt känslomässigt men viktigt ändå att se.
Var sen på ett ställe till där samma sak hänt. De som inte gömt sig där hade försökt gömma sig i omgivningarna o fortfarande kan man hitta skelettdelar av döda. Fattar ni, 1 MILJON döda på några v. Hur många människor som helst flydde till grannländerna. När journalister sen åkte tillbaka in i landet så var det ca 50000 människor kvar av befolkningen på ca 3 miljoner. Grannländerna fick ta emot massor av flyktingar.
Därefter åt vi lunch på ett hotell. Kommer inte ihåg vad det hette men det var förebilden för filmens ”Hotel Rwanda”, alltså inte inspelat just där. God buffé så vi lämnade mätta o åkte till muséet som berättar historien om Folkmordet (=Genocide) i Rwanda : Kigale Genocide Memorial. Fick små filmer o rundvandring på detta muséum. Man blir verkligen påverkad, en tung men intressant dag ändå.
På hemvägen åkte vi in o handlade lite vatten o snacks. NU tillbaka på campingen. Taket är uppsatt o jag har tagit en dusch. Ska senare ivägo äta på en Etiopisk restaurang.
Rwanda är ett grönt o vackert land. Väldigt rent, inget skräp nånstans, plastpåsar är förbjudna. Kigali en stad bestående av en massa kullar. Storleken på landet är som Småland o befolkningen är ca 8-9 miljoner människor.
 
Ja, inte har jag väl riktigt kunna förmedla vad vi sett o upplevt idag, men fasansfullt det som hänt i alla fall. Inte har världen lärt sig ngt heller, så mkt krig o elände som pågår runt oss.
 
Kram på er alla, jag har det bra ihop med riktigt trevliga människor!
 

Bodil Kvick
Last active at - from Kungsbacka Municipality, Halland County, Sweden

Rosa Bussarna till Gorillorna samt återbesök i Malawi

0 Photos 10 Visited Places 32 Posts To the trip
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register