Resdagboken

Nya uppdatering! :-)

Friday 19 March 2010 Ankara, Turkey
  • 516 Views
  • 0 Comments
Report

Hej Allihopa!

Hoppas allt är bra med er, här borta är allt bra. Vet inte hur mycket av dem turkiska nyheterna som kommer till Sverige. Men det har varit lite oroligt i Turkiet dem senaste veckorna. Den 4 mars presenterade USA att det som Turkiet gjorde mot armenierna var folkmord, och såklart hänger Sverige med på det nu när USA sa detta. Så Turkiet tog bort sina ambassadörer i både USA och Sverige. En annan skrämmande händelse var den 8 mars var det en jordbävning i Östra Turkiet, 50 mil ifrån Ankara. Vi märkte inte av något av det. Det händer saker omkring här i Turkiet och Ankara, både på gott och ont.

Mitt perspektiv på livet har verkligen förändrats det senaste 1 ½ månad, jag har sett saker som jag kanske skulle viljat undvika, haft väldigt intressanta diskussion om framtiden, religioner m.m. Dem flesta tjejerna som jag umgås med studerar internationell politik, så alla är väldigt insatta i världsförhållandena vilket gör allt väldigt mycket intressantare. Jag har även blivit bra vän en med turisktjej, men som ursprungligen kommer ifrån ryssland, och lika så hennes pojkvän. Att prata världpolitik med två ryssar var väldigt intressant. För oftast hör jag bara hört diskussioner ifrån det amerikanska perspektivet, det finns så mycket jag vill berätta för er, men jag vet inte riktigt var jag ska börja.

Igår hade jag en gästföreläsning som verkligen öppnade mina ögon för verkigheten. Här på campus skulle man nästan kunna tro att det är ett helt vanligt campus i Europa. Men så fort man kommer utanför campus murar är verkligenheten en helt annan. Föreläsningar var ifrån Worldbank i Turkiet och staten ifrån Turkiet. Dem diskuterade kvinnor på arbetsmarkanden med oss.

De senaste 20 åren har kvinnor på arbetsmarkanden sjunkit i Turkiet, medens i resten av världen har den högst. 1988 arbetade 34 % av kvinnorna i Turkiet, medens 2008 arbetade bara 24 %. Jag visste att det var dåligt i Turkiet, men så dåligt. Det var väldigt intressant att lyssna på föreläsaren. Då dem diskuterade olika åtgärder som staten kan göra för att få in kvinnorna på arbetsmarkanden. De främsta åtgärderna som dem planerade var att motivera mer kvinnor till att ta högre utbildning, och även starta statliga dagis. Då dem tre största anledningarna varför inte kvinnorna inte arbeta var: 1. Familjen tillåt inte dem att göra det (eller rättare sagt mannen) 2. Dyrt att ha barnen på dagis (250 euro varje månad kostar dagis i Istanbul) 3. Dem var oroliga vad vänner och bekanta skulle säga om dem började arbeta. Enligt mitt perspektiv är att samhället måste försöka ändra attityden i samhället, men hur gör man detta? Det var något som dem diskuterade under lektionens gång. Väldigt intressant, men även väldigt skrämmande. Vi har det väldigt bra i Sverige, även om vi fortfarande ska arbeta med jämstäldsfrågor, ska vi vara glada att vi lever i ett bra utvecklat land.


Men men, slut pratat om dessa djupa diskussioner. Inatt åker jag till Cappadocia, det är en 6 timmars bussresa ifrån Ankara, och det ska tydligen ha en otrolig natur här. Det ska även finnas underjordiska städer i denna stad, som ska vara otroliga intressant att se. Dem senaste dagsresorna som vi har gjort var varit ok. Så jag hoppas att denna resa ska bli bättre.

Jag hoppas även att vi får tur med vädret. Vädret är i Ankara är verkligen underligt, för några dagar sen när jag skulle gå till en föreläsning, så snöade det! Nä, jag ljuger inte, det snöade och efter 2 timmar när jag skulle gå tillbaka till mitt dorm var det typ 15 grader och strålande solsken! Så problemet är att man inte vet riktigt vad man ska ta på sig för kläder när man går ut, ska man ta med sig mössa och vantar eller behöver man bara en tunntröja. Helt underligt. Men det kommer bli bättre i april har dem lovat mig. Så vi får väll se hur det blir med det. Vi har även planerat några resor till havet i april månad, vill ju få en fin solbränna innan jag kommer hem.

Nu ska jag äta lunch och därefter blir det att försöka plugga lite, studierna är väldigt svåra här. Vi har läxa till i stort sätt varje lektion, det är inte svåra läxor men det är läxor som tar tid. Så jag är glad att jag bara läser 4 kurser.

Hoppas att allt är bra med er där hemma!!
Massvis med kramar!!

Jenna
Last active at - from Ankara, Turkey
subscribe

Get updates by email

Enter your name and email address, you will receive an email every time any of the following members update their trip.

Close

Log into Facebook

Forgot Password? Register
Close

Register